Pirkkalankoivun tausta

Edesmennyt kotiseutuneuvos Jouko Hillukka tutki laajasti pirkkalankoivun historiaa. Pirkkala-Seura kunnioittaa Jouko Hillukan muistoa ja arvostaa hänen monipuolista työtään kotiseudun hyväksi. Kuvat: Antti Jokinen/Pirkkalainen

Pirkkalankoivu  (Betula pendula f. bircalensis) löydettiin vuonna 1862 Pirkkalan pitäjän Penttilän kylästä. Koivu on rauduskoivun muunnos. 

Puuharvinaisuus oli tuhoutua kokonaan, kun tämä ensimmäinen löydetty puu hakattiin halkopinoon. 

Kannon ympäristöä tarkkailtiin ja vuonna 1904 löydettiin kaadetun koivun läheltä neljä liuskalehtistä koivuntainta. 

Yksi taimista siirrettiin Pitkäniemeen, sillä sairaalan ylilääkäri oli innokas luonnontutkija. Tätä yksilöä pidetään puistoissa ja pihoissa nykyisin kasvavien pirkkalankoivujen kantayksilönä.

Pirkkala-Seura toimi aikoinaan aktiivisesti koivun myyntiin saattamiseksi. Nykyisin taimia saa lukuisista taimimyymälöistä, eikä se ole harvinaisuus. Pirkkalankoivuja on istutettu runsaasti  Pirkkalassa esimerkiksi Kurikantien varteen.

Varmin tuntomerkki on puun lehti, joka on ehytlaitainen. Ainoastaan alimman liuskaparin reunassa "sallitaan" yhdet hampaat. Puu on muutoinkin tavallista koivua sirompi ja kapeampi.

Lähikuva lehdestä, joka on poimittu 80-luvun alussa istutetusta pirkkalankoivusta. Huomaa poikkeukselliset hampaat alimmassa liuskaparissa ja yhdet lisää ylemmässä liuskaparissa. Kuva: Arto Järvinen