Päivälliset Sankilassa

Päivälliset Sankilassa 22.8.2015

Elokuun lopun hellepäivä helli yleisöä, joka oli saapunut  tutustumaan Sankilan kartanoon ja nauttimaan Pro Sankilan pienoisnäytelmästä Kieltolain aikaan. Näytelmän jälkeen oli tarjolla riistapäivällinen eli fasaania portviinikastikkeessa siikliperunoiden ja paahdettujen porkkanoiden kera. Jälkiruoaksi nautitiin mustikkakakkua. Päivällisellä oli mahdollisuus maistaa myös sahtia.

Tämän vuotisenkin näytelmän oli kirjoittanut kukapa muu kuin Olavi Horsma-aho. Hän saikin näytelmän jälkeen Pro Sankilan puheenjohtajalta Pirjo Kivelältä lahjaksi sulkakynän ja paperia, jotta näytelmiä syntyisi myös jatkossa. Vastikään 80-vuotta täyttänyt kirjailija ei luvannut eikä kieltänyt, lupasi kirjoittaa niin kauan kuin jaksaa "tökkiä" koneellaan kirjaimia paperille.

Kerätyn asiakaspalautteen mukaan yleisö oli tullut mm. tukeakseen Pro Sankilan työtä. Monet olivat myös olleet edellisvuotena ja halusivat tulla uudestaan. Myös arvostus vanhan kulttuurimiljöön säilyttämiseen oli monessa vastauksessa. Perinteen toivottiin jatkuvan ja lisää erilaisia tapahtumia toivottiin. Tietoa tapahtumasta oli saatu Pirkkalainen lehdestä.

Alla on kuvakooste tapahtumasta.

 

Kaikki kuvat Veikko Hahmo

Pro Sankila ry järjesti 24.8.2014 Sankilan tilan väentuvassa historialliset päivälliset 1840-luvun hengessä. Ennen päivällistä Pro Sankilan väki esitti Olavi Horsma-ahon käsikirjoittaman kuvaelman Sankilan päivällisistä vuodelta 1841, jolloin itse Elias Lönnroth vieraili Sankilassa.

Näytelmäesityksen jälkeen Olavi Horsma-aho kertoi tuon historiallisen päivällisen taustoista, joita hän oli eri lähteistä kerännyt, mm. Elias Lönnrothin vanhoista päiväkirjoista.

Päivällismenu muodostui  ajan hengen mukaisesti mm. peuranpaistista, uunijuureksista, imelletystä perunalaatikosta ja luomuruisleivästä. Jälkiruoaksi tarjottiin vadelmakiisseliä.

Ennen kotiinlähtöä vieraat saivat tutustua vielä Sankilan päärakennukseen ja myös lähtökahvit tarjottiin. Alla kuvia tapahtumasta.