PIRKKALA-SEURA RETKEILEE 12.8.2023 JYVÄSKYLÄÄN


Pirkkala-seuran perinteinen kesäretki järjestetään 12.8.2023. Retki suuntautuu Keski-Suomen maakunnan pääkaupunkiin, 145.000 asukkaan harjujen ja järvien Jyväskylään, jota myös Suomen Ateenaksi kutsutaan.

Lähdemme matkaan Suupalta Tilausliikenne Jouni Järvensivun turistibussilla klo 8.00. Mukaan pääset myös Killon St 1:n ja Pakkalankulman Lidlin pysäkeiltä. Ajamme ysitietä Oriveden ja Jämsän kautta ja saavumme Jyväskylään klo 10 jälkeen. Teemme aluksi 1,5 tunnin opastetun bussikierroksen, jolla tutustumme kaupungin historiaan ja nykypäivään. Näemme ja kuulemme, miksi harjumuodostelman ja Päijänteestä erottuneen Jyväsjärven väliin syntynyttä kaupunkia kutsutaan koulu-, kulttuuri- ja urheilukaupungiksi ja miksi moni suomalainen haluaisi asua Jyväskylässä. Kierroksemme päättyy harjun tornin juurelle.

Lounaspaikkamme Näköalaravintola Vesilinna sijaitsee upeissa maisemissa Jyväskylän Harjun vesitornin säiliöosan päällä. Rakennusta kiertää aurinkoterassi, missä on kesäisin istumapaikkoja noin 100 henkilölle. Sisälle mahtuu pöytäjärjestyksestä riippuen 100-160 henkilöä. Ravintolan yläpuolella on näkötorni ja katutasossa Luontomuseo. Ravintolaa peruskorjataan ja se aukeaa remontin jälkeen huhtikuun alussa. Nautimme Vesilinnan upeissa maisemissa lounasbuffeen alkusalaattipöytineen ja jälkiruuaksi kahvin kotileivonnaisen kera.

Ohjelmamme jatkuu klo 14. Kohteenamme on 27.5.2023 avautuva Aalto2- museokeskus, joka on kulttuuriperinnön, arkkitehtuurin ja muotoilun kohtaamispaikka. Siellä toimii yhdessä kaksi museota, Alvar Aalto-museo ja Keski-Suomen museo. Teemme Alvar Aalto-museossa tunnin opastetun kierroksen.

Iltapäivän toinen kohteemme on Toivolan vanha piha, joka on ainutlaatuinen, kiehtovan historian omaava 1800-luvun käsityöläispiha. Kaunista pihaa ympäröivät erisävyiset puutalot, jotka ovat harvinainen pala Jyväskylän vanhaa puutalokaupunkia Jokaisella rakennuksella on luonnollisesti oma tarinansa. Puutaloista löytyvät erilaiset toimijat, joihin voit tutustua pihan esittelylinkin kautta. Saamme pihan yleisopastuksen ja tutustumme käsityöläismuseon toimintaan, mikäli se on avoinna kesän viikonloppuna. Juomme Toivolassa lähtökahvit ja lähdemme kotimatkalle noin klo 18. Olemme Pirkkalassa noin klo 20.

Retken hinta on 95 euroa, mistä Pirkkala-seuran jäsenet saavat 10 euron alennuksen. Retkelle ilmoittaudut Pirkkala-seuran kotisivuilla www.pirkkala-seura.fi > kotiseuturetket > ilmoittautumiset-lomakkeella 3.4.2023 alkaen tai Pirkkala-seuran toimistolla sen aukioloaikana keskiviikkoisin klo 13-18. Retken esittelyn kohdelinkkeineen löydät seuran kotisivuilta. Lisätietoja saat matkanjohtaja Matti Pitkäseltä, puh. 050 382 1820 tai matti.pitkanen(at)pirkkalaseura.fi ja toiminnanjohtaja Arto Järviseltä, puh. 050 548 3925 tai arto.jarvinen(at)pirkkalaseura.fi.